pátek 8. července 2011

Tři rozdíly mezi Čechama a Slovákama

Slováci a Slovenky jsou jiní. Po světě chodí spousta lidí, kteří se vás snaží vší silou přesvědčit o opaku, ale pravda je taková, že se od sebe lišíme. Je sice fakt, že jsme spolu dokázali pěknejch pár desítek let docela slušně existovat, ale tyhle rozdíly tam byly furt.

Jako každá odlišnost začíná i tahle způsobem, jakým se lidi po obou stranách hranice vyjadřujou. Odvodil jsem například tvrzení, že Slováci jsou daleko větší pesimisti než Češi, z jednoduchýho srovnání: zatímco v Česku se počasí, při kterým se sluníčko na obloze prohání mezi obláčkama, označuje jako polojasno, kousek dál na východ od nás se tomu říká polooblačno. A jakej lepší důkaz toho, že pro Slováky je každá sklenice napůl prázdná, potřebujeme?

Slováci jsou taky třeba daleko srdečnější a společenštější lidi. O Češích se všeobecně ví, že jsou tak trochu studení čumáci (což se skoro ve všech ohledech mění po překročení českomoravský hranice), zato Slováci... Příklad? Byl jsem v Bratislavě na předvánočních trzích. Zatímco Češi při takový příležitosti málokdy zariskujou nákup svařáku u stánku, porotože ví, že to, co dostanou v kelímku, bude zatraceně naředěný, Slováci jdou do svařáku po hlavě. Ale ne (nebo přinejmenším v první řadě ne) proto, aby se opili - ale proto, aby mohli popít s jinejma Slovákama. A Čechama. A vlastně s kýmkoli, kdo se namane. Kromě Maďarů. Ale i ty nakonec vezmou do party, protože Slováci jsou družnej lid. Oni se na ty předvánoční trhy chodí pobavit s lidma, který znají, a potkat s lidma, který ještě neznají. (Jasně, je to do určitý míry taky tím, že Bratislava je půlmilionový městečko, kam zase tolik turistů nezabloudí, ale to teď nehodlám brát do úvahy) Pražák na předvánoční trh neleze, protože tam jsou davy turistů, je to drahý a radši se podívá doma na televizi. Bratislavák na předvánoční trh jde, protože tam bude sranda a peníze se vydělávají proto, aby se utratily. A v televizi stejně nic neběží.

Ten nejhlavnější rozdíl ale spočívá v přístupu k životu. Když jde Češka do krámu koupit pět rohlíků, mlíko a jogurty, vezme si tepláky, bundu a tenisky. Když se ke stejný činnosti chystá Slovenka, oblíkne si minisukni, kožíšek, vezme si boty na podpatku a namaluje se. Slovenka toho může mít spánembohem míň než její česká kolegyně, ale prostě to tak nějak umí líp prodat. Nákup je pak sice úplně stejná záležitost, ale normální chlap raději půjde nakupovat na Slovensko, protože je to prostě tak nějak příjemnější.

1 komentář: