středa 11. května 2011

Něco, čím se můžeme chlubit

Prvního září roku 1977 jsem šel do druhý třídy. Pršelo, mně se nikam nechtělo a brečel jsem. Bylo to úplně stejný září roku 1977, kdy se začal prodávat počítač Commodore PET, kdy ve Francii proběhla poslední poprava gilotinou a kdy při bouračce umřel Marc Bolan. A prvního září pršelo; to si pamatuju docela přesně, i když od tý doby uběhlo už pětatřicet let.


Tohle je vesmírná sonda Voyager 1. Vypustila ji NASA 5. září 1977 a momentálně je to zástupce lidský civilizace, kterej se dostal nejdál od Země. Vzdaluje se od nás průměrnou rychlostí milion a půl kilometru za den a dodnes funguje. Jestli se může lidstvo vůbec něčím chlubit, tak je to tohle. Dokázalo vyslat sondu, která má namířeno pryč ze Sluneční soustavy. Na rozdíl od dvojice sond Pioneer 10 a Pioneer 11, který mají na palubách proslulou destičku s obrázkem, vezou sourozenci Voyager 1 a Voyager 2 měděný pozlacený elpíčko s fotkama a nahrávkama zvuků Země a klasickou hudbou.

Nejdůležitější na programu Voyager je ale to, že jsme teprve díky jeho dvěma sondám pořádně objevili vnější planety - a nejen to, jak vypadají. Sondy prozkoumaly všechny vnější planety Sluneční soustavy - Voyager 1 snímkoval Velkou rudou skvrnu na Jupiteru a zkoumal Saturn, jeho prstence a jeho měsíc Titan. Voyager 2 zase letěl k Uranu a Neptunu. Ze všeho nejúžasnější (a co mě vedlo k tomuhle zápisu) jsou ale nahrávky, který tyhle dvě sondy pořídily. Jako nejlepší příklad snad poslouží zvuky Jupiteru - samozřejmě to není zvuk, kterej by se dal pořídit mikrofonem, ale je to převod interakcí elektromagnetických částic solárního větru s planetární magnetosférou. Soubor pěti nahrávek, který cestou z různejch zdrojů pořídily Voyager 1 a 2, vydala NASA na CD... a je to muzika nádherná, majestátní a děsivá. Zní to přesně tak, jak jste si kdy představovali, že to znít může.

Jestli by se někdo rozhodl dát dohromady seznam toho, nač může bejt lidstvo hrdý, rozhodně by do něj měl zahrnout i dvě osmisetkilový sondy, který už pětatřicet let putujou vesmírem a na palubě mají zlatou gramofonovou desku.

Žádné komentáře:

Okomentovat