pátek 12. srpna 2011

Kde je Měsíc?


Lidstvo sleduje Měsíc už dlouho - koneckonců by bylo docela složité něco tak velkého a jasného na obloze přehlédnout. Spousta civilizací ho uctívala jako božstvo, což samozřejmě předpokládalo získávání vědomostí o jeho pohybu. První inmformace o tom, že lidé zkoumali naši oběžnici, máme od starých Řeků. Pomocí měření zemského stínu v průběhu zatmění Měsíce tři sta let před naším letopočtem astronom Aristarchus určil vzdálenost mezi oběma tělesy na šedesátinásobek poloměrů naší planety (a byl to poměrně přesný odhad, protože vzdálenost ze Země na Měsíc se pohybuje mezi 55-63 poloměry, měřeno dnešními přístroji). Plútarchos dokonce na měsíční povrch umístil obyvatele a pojmenoval tmavé oblasti moře a světlejší zase země. Až v roce 1610 Galileo zjistil, co vlastně jednotlivé oblasti jsou - obrovské planiny a divoké hory.

No dobře, ale kde vlastně je?

Připadá vám to jako úplně pitomá otázka, že? To ale nevíte, že když americký prezident Kennedy v roce 1961 prohlásil, že do konce dekády bude stát Američan na Měsíci, propadli američtí vědci panice, protože ani po staletích pečlivého sledování naší oběžnice nedokázali přesně předpovědět, kde se bude v daném okamžiku Měsíc nacházet.
Měsíc totiž vede poměrně složitý společenský život - v současné době víme, že poloha Měsíce na naší oběžné dráze nezávisí jen na pozemské a sluneční gravitaci. Je také určována nejen vzdálenými planetami jako Venuše, Mars, Jupiter a Saturn, ale dokonce některými většími Jupiterovými měsíci!
A je zajímavé, že v době, kdy Američané v červenci roku 1969 vyslali své astronauty na Měsíc, nebyla tato analýza dokončena. V ústředí NASA z toho bolela hodně lidí hlava, protože potřebovali pečlivě propočítat přistávací procedury, dobu zážehu tryskového pohonu – protože ale nevěděli, kde se přesně Měsíc nachází, nešlo to a museli (jako ostatně mnohokrát) improvizovat.
A ještě zajímavější je to, že výše zmíněná analýza nebyla dokončena ani do dnešního dne. Jistě, dokážeme s přeností na několik metrů vypočítat, kde se bude určité místo na Měsíci nacházet za několik dní, ale netušíme, kde přesně bude za sto let...

Žádné komentáře:

Okomentovat